Thursday, February 1, 2018

Lucifer S03E13 Recap: Til Death Do Us Part

Do večeras sam mislila da recept za veselo veče glasi:

Crno vino
 + 
mlečna čokolada u količini od kolikotidušaište grama
 + 
Tom Elis aka Lucifer u donjem vešu.

Od večeras precrtavam ovo treće jer, pobogu, kome je palo na pamet da džigljavog, dugonogog Britanca ugura u gaće sa printom američke zastave i time mi pusti krv iz očiju, ne znam stvarno. Negde sam se već izjasnila da deaktiviram čulo sluha kad god ugledam Lucifera na ekranu (jer zaista, zaista, onolika količina razdraganosti i nezaklapanja vilica na mene deluje krajnje depresivno), a sada, kako stvari stoje, deaktiviraću i čulo vida.



Još od kad sam bila klinka, imala sam te crush-eve na imaginarne likove iz serija koje pratim. U svakoj proberem nekog ko mi je dovoljno kul, dovoljno simpatičan, prema kome osetim određenu naklonost. To je smešno, kratkotrajno i glupavo, ali je postalo gotovo ritual kog ne nameravam da se odreknem. I nikad, ama baš nikad nisam imala crush na nekog ko je u glavnoj ulozi.
Ovde je to Dan, iliti Kevin Alejandro.

U 13. epizodi treće sezone nastavljamo priču sa Kainom. Lucifer pokušava da pronađe način da Kaina liši života, uključujući bizarnosti poput motorne testere, granate niz grlo, kupanje u kiselini, skakanja na elise helihoptera i sl. Kain se, po svemu sudeći, ne nada da će Luciferov mozak uspeti da iznedri ideju za usmrćivanje, s obzirom da je izravno suicidalan još od Bronzanog doba. 
U međuvremenu Chloe i Dan kreću u istragu novog slučaja - ubistvo nastavnice hemije u sekaču za drva.

Na žalost, još uvek nismo videli odnos Maze - Linda na delu, nakon što ju je Maze u prošloj epizodi uhvatila u ljubakanju sa Amenadiel-om, ali imamo prilike da vidimo novu stranu Maze koja na vrlo interesantan način iskazuje svoju naklonost prema Charlotte. Da, naklonost, što me iritira s obzirom da izgleda veštački i bespotrebno, kao da u svakoj seriji mora da se pošto - poto ubaci neko sa LGBT preferencijama. Nemam ništa protiv toga, naprotiv, bilo bi super da je taj neko od samog početka serije pokazao sklonost ka istom polu (kao, npr. Clarke iz The 100), a ne ovako bezveze, strogo strejt lik kreće da menja orijentaciju iz vedra neba, čisto da bismo bili malo politički korektni.



To prvo, a drugo - crkla sam od smeha kada je Maze krenula da njuška zbunjenu Charlotte, još više kada se pridružila njenoj večeri sa Dan-om i predložila malo threesome zabave. Na kraju ispade da su Maze privukli samo njeni unutrašnji demoni, emotivno mučenje koje prolazi, a Maze ne bi bila Maze kad je njen dom - Pakao - ne bi privukao, makar se taj Pakao nalazio u nečijoj duši. 

U međuvremenu, istraga pokazuje da je nastavnica hemičarka ustvari kuvala narkotike za lokalne mafijaše, nakon čega se dešava wtf scena - Lucifer u ulozi Žan Klod Van Dama uleće u mafijaško gnezdo i fizički obračun sa Koreancima (naravno da ih udesi, bez obzira na svo njihovo umeće u borilačkim veštinama). Sada znamo da, osim što je brbljiv i šarmantan i neustrašiv i sklapa za*ebane dogovore, takođe i bije kao sveti Petar. 

U nastavku, nakon otkrića pretećih poruka upućenih hemičarki, Pirs i Lucifer idu u naselje pod maskom gay bračnog para, goste komšije na večeri dobrodošlice, organizuju zabave (na kojoj zapravo vidimo Lucifera u onim očajnim gaćama sa printom američke zastave, preporuka : preskočiti), ali vidimo i ukočenog, nadrndanog Pirsa nasuprot vrckavom Luciferu. U nekom momentu dele sočan poljubac i klasične bračne razmirice sa snažnim referencama na njihove stvarne živote i odnose. I hvataju ubicu, naravno, ali u svetlu svega prikazanog, ispada da to i nije toliko bitno. 

Lucifer & Cain

Meni lično se nikada nije dopadala gluma Lauren German, aka Chloe, mislim da je izbor za glavnu glumicu trebao biti mnogo drugačiji i da su Lucifer i ona zajedno čas komični, čas tragični. Ne vidim nju u ulozi detektivke, ne leži joj, umesto da bude žestoka i neustrašiva, ona je jednostavno mlaka, neubedljiva. To se u prošloj epizodi pogotovo videlo u razgovoru između nje i Pirsa (Kaina), kada je njen glumački talenat uleteo u blato, a ona kao glavni lik prikazana kao tinejdžerka šiparica. 

Opšti utisak: pozitivan, smeha dok stomak ne zaboli.
Preporučuje se : za revitalizaciju nakon sitnih, svakodnevnih neprijatnosti.