Monday, January 22, 2018

Grey's Anatomy / Uvod u Anatomiju, s14e09 review

Konačno je došao i prošao taj 18. januar. Pauza od polovine novembra je dobro zasvrbela nas dugogodišnje Anatomičare, pogotovo što je u prethodnoj epizodi otvoreno pitanje dr Paula Stadlera, ozloglašenog manipulatora i nasilnika od čijeg povratka je najviše strepela njegova, do ove epizode, još uvek zakonita supruga - Jo Wilson. 

Većina vas će se složiti da je Grey's Anatomy poslednjih sezona izgubila stari šarm i da iz epizode u epizodu ostavlja nedorečen ili mlak utisak nakon gledanja, što ni ovoga puta nije bio izuzetak. Fokus je odavno premešten sa interesantnih medicinskih slučajeva na njihove međusobne drame i odnose, koji su više zakomplikovani nego što bi to u jednoj realnoj i dobroj drami trebali biti. 

Ako bih trebala da izaberem jednu jedinu reč koja bi sažela e09, neka to bude : BESPOTREBNO. 

Evo i zašto: 

* bespotrebno ubačena transrodna osoba, onako poput bombe, bez ikakve najave ili pozadinske priče, stiče se utisak da je ubačena čisto radi političke korektnosti. 
* bespotrebno ubačena transrodna osoba koja, uzgred, poseduje impozantne hakerske veštine kojima reši hakersku situaciju započetu u prethodnoj epizodi. 
* bespotreban i potpuno neinteresantan odnos DeLuke i njegove on/off devojke 
* još bespotrebnija međusobna naklonost Jackson-a i Maggie, koji su bukvalno najbespotrebniji potencijalni par za čitavih 14 sezona. 


Highlight epizode je fantastična gluma Camille Luddington (aka Jo Wilson), kao i jedno od svetlijih izdanja Meredith Grey koja je, nakon grumpy serije u poslednje vreme, konačno pokazala Mer kakvu većina nas voli - lojalnu, borbenu i prisutnu kad je najteže. 

Matthew Morrison je fenomenalan u ulozi Paula Stadlera, gotovo da ne mogu da zamislim ikoga drugog na njegovom mestu. Sa pomenutim doktorom smo se prvi put sreli u 13. sezoni, onda kada je Alex Karev otišao da ga poseti i u svojoj glavi izrežirao dobre batine, što se zapravo završilo neobaveznim ćaskanjem, a u ovoj epizodi imamo priliku da upoznamo i njegovu sadašnju verenicu - Jenny - koju igra Bethany Joy Lenz. Nakon potpisivanja papira za razvod, Jo, uz pomoć Arizone i Mer, uspeva da uhvati  Jenny nasamo i predoči joj za kakvog se kretena vezala, ali se plan izjalovi kada Jenny svom budućem suprugu otkrije zaveru koja ga primora da otkrije svoje pravo lice, iako se svim silama trudio da zaposlenima u GS Memorial bolnici pruži potpuno drugačiju, pozitivniju sliku o sebi.

Na kraju, karma is a bitch, kao i uvek, pa psiho - lekar završava na stolu Trauma odeljenja, nakon što ga je bezobzirni vozač pokosio automobilom i, naravno, pobegao. Nešto mi miriše da njegova verenica ima neke veze sa tim, što bi priču učinilo daleko interesantnijom, ali o tom potom.

E sad, moglo je ovo mnogo dinamičnije da se odradi, bilo bi interesantnije videti Stadlera kao zaposlenog u bolnici i verno prikazati tenzije u trouglu sa Jo i Alexom, kao i odnos ostalih kolega prema njemu kada bi se klupko razvezalo. Tematika je odlična s obzirom na procenat ovakvih pojava u društvu, a Greys Anatomy je poznata kao serija koja se bavi gorućim društvenim temama, tako da me iznenađuje ovaj brzinski rasplet, ali dobro, izgleda da im je to postala nova praksa na koju ćemo morati da se naviknemo.

Maggie + Jackson, najiritantnija stavka na tapetu, kako je i kome ( i ZAŠTO?) palo na pamet da ih spoji, ne znam zaista, ali znam da se gluplji par nije odavno pojavio na malim ekranima. Da li je u pitanju samo navika da se u Grey's Anatomy izređa svako sa svakim, da li je zato što crno ide sa crnim (što je još bezveznije jer je u Americi broj interracial parova u stalnom porastu) ili je samo zato da malo zakomplikuju i začine priču, ne znam. Ali znam da mi je reakcija svaki put ista kada ih vidim zajedno u kadru, otprilike ovakva:

Source: Giphy.com

Sledeća epizoda - Personal Jesus - je na rasporedu 25.01. a ako ste se, poput mene, zabrinuli da se zbog zbrzotina u poslednje vreme, GA saga bliži kraju, da vam ugrabim muštuluk na vreme. Ako je verovati naslovima koji pune novinske stupce ovih dana, Ellen Pompeo je potpisala ugovor za još dve sezone, čime se priča nastavlja, a mi možemo da odahnemo :)


No comments:

Post a Comment