Monday, January 29, 2018

Handmaid's tale - Sluškinjina priča - biser iz 2017

Au, au, au.
Nema serije koja me je, u poslednje vreme, oduševila poput Sluškinjine priče, i to u takvoj meri da sam deset epizoda, koliko ih ima u prvoj sezoni, progutala za dve večeri.

Distopijska priča, smeštena na teritoriji SAD, prati živote devojaka koje su primorane da budu Sluškinje u totalitarnom režimu Gileada, i to sluškinje čija je osnovna dužnost da obezbede potomstvo u kućama kojima su dodeljene i čije ime nose.
Neplodnost, nastala kao posledica zagađenja i seksualno prenosivih bolesti čini okosnicu problema u društvu religijskih fanatika gladnih moći, zarad čijeg rešavanja su oformili društvo sa klasama, u kojem je ženama zabranjeno da poseduju novac, voze, čitaju, poseduju ikakvu imovinu i slično.

Glavna junakinja, Offred čiji lik tumači Elisabeth Moss, biva silom razdvojena od porodice, muža Lukea i kćerke Hannah i odvedena u neku vrstu škole/kampa za buduće Sluškinje. Nakon toga, biva dodeljena pripadniku elite, Zapovedniku Fredu Waterfordu i njegovoj ženi Sereni Joy, sa zadatkom da im podari potomstvo nalon čega će biti transportovana u novu kuću, ali sa istim zadatkom. Rastrzana između bola zbog gubitka svojih najmilijih, sećanja na sebe od ranije, nove, slobodno možemo reći - životinjske uloge u kući Waterforda, pokreta Otpora kom se priključuje, straha za sopstveni život i odnosa sa muškarcem koji je može koštati glave, Offred kreće u borbu koja ima za cilj samo jedno - da povrati svoju kćer.
I, ako bude sreće, da preživi usput. 


Offred

Žene u Gileadu su podeljene u nekoliko grupa, u okviru kojih dobijaju odore i zaduženja.
Sluškinje nose crvene odore, Marte su kuvarice i čistačice, nose zeleno. Žene imaju zadatak da upravljaju kućom i poslugom; nose plavo. Tetke (Aunts) su zadužene za treniranje i nadgledanje Sluškinja, dok takozvane Jezebels borave u bordelima u kojima pružaju seksualne usluge pripadnicima Elite. Muškarci su najčešće pripadnici Oka (Eye), nečega poput tajne policije čiji je zadatak da prate stanovnike u potrazi za pobunjenicima, ili imaju uloge Lovaca (Hunters) koji su za petama svima onima koji pokušaju da pređu granice i napuste zemlju. 

Silovanja, sakaćenja, psiho-fizičko nasilje, vešanja, ubistva, prelaženje granica svega čovečnog i zavirivanje u najprimitivnije i najmračnije ćoškove ljudskog uma, a povrh svega - Obred oplodnje sluškinje, takozvana Ceremonija, jedna je od najmorbidnijih scena koje sam ikada videla u svojoj karijeri gledanja serija. A njoj prethodi, ni manje ni više nego - molitva. Žalosno i jezivo, prodire u samu srž bića i ledi krv u žilama.

Sluškinjina priča je, u najmanju ruku, leglo kontroverzi, sa namerom da postane šamar u lice ostacima primitivizma iz prošlih vremena u kojima je patrijarhat vodio glavnu reč. Handmaid's Tale se poigrava religijskim i društvenim predstavama u ulozi žene u svetu, svodeći je na nivo uterusa i biološkog sata, istovremeno je degradirajući po svim osnovama. Elisabeth Moss briljira u ovoj ulozi, verno dočaravajući patnju i prkos, nemoć i snagu, hrabro koračajući kroz najbolje i najgore u svetu oko sebe, kao i u sebi samoj. Rađena po istoimenoj knjizi Margaret Atwood, ova serija bi se mogla opisati u tri reči: autentično, mračno i briljantno. 
I vizuelno savršeno.
I za svaku preporuku.

The Handmaid's Tale

2 comments:

  1. Aaaaaaaa. Prvi put čujem za seriju, ali baš si me zainteresovala. Nekako je priča drugačija i ima iza sebe jednu jako tešku temu. Ne znam da li bih uspela to da gledam, ali ništa ne gubim da pokušam. Možda se i navučem.☺
    Javljam utiske ako krenem da gledam.

    A na mom blogu je nakon dugo vremena novi post tako da baci pogled :) I zaprati me ako želiš, i ja sam tebe.
    worldarounyo.blogspot.rs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao različita Ivo! Pogledaj obavezno, serija je fantastična, ako ne i najbolja iz 2017. Radnja je interesantna i bukvalno te uvlači, jedva čekaš da vidiš šta će se desiti u narednoj epizodi. Da ne spominjem koliko je vizuelno presavršena, ukoliko ti je bitan estetski momenat - bićeš sigurno zadovoljna.
      Uzgred, simpatičan mi je tvoj nick, divergent, dala si mi ideju da napravim jednu paralelu između knjiga i filmova na blogu, u nekom od narednih postova.
      Moram da napravim Bloglovin, još sam nova u blogo-vodama, pa ću da te dodam obavezno. I da prelistam šta ti to žvrljkaš na worldaroundyou.
      Veliki pozdrav! :)

      Delete