Friday, January 26, 2018

Grey's Anatomy s14e10 Recap: Personal Jesus

Nova epizoda Grey's Anatomy je na tapetu. Nastavljamo i privodimo kraju priču iz prethodne epizode na relaciji Wilson - Stadler i otvaramo nova pitanja u vezi April Kepner, jedne od, meni lično, najinteresantnijih ženskih likova u čitavoj seriji.

Već znamo da GA ne zazire od gorućih tema, tako da ovog puta, nakon priče o žrtvama zlostavljanja, ekranizuje pitanje rasizma i religijska stanovištva.

Lično sam mišljenja da ove teme ne bi trebalo preplitati i da svaka zaslužuje uvod, razradu i zaključak u posebnoj epizodi. Bez obzira na 'gužvu u kaznenom prostoru', Personal Jesus mi se jako dopala. Uvod, zaplet, dijalozi, soundtrack-ovi, što bi se reklo - nemam nikavu zamerku.

Recap:


Paul Stadlera nalazimo tamo gde smo ga ostavili u prethodnoj epizodi, na krevetu Trauma odeljenja, nakon što ga je učestvovao u saobraćajnoj nesreći, kada ga je udario neidentifikovani vozač i pobegao sa lica mesta. Na njegovu sreću, Paul je svestan i nije pretrpeo masivnije povrede od potresa mozga. Sa druge strane, Meredith ispituje potencijalnu umešanost Jo i Alexa, što oni kategorički odbijaju navodeći da su u vreme nesreće bili u hotelskoj sobi. U međuvremenu se pojavljuje Jenny, Paul-ova verenica koja sumnjiči Jo za nemili događaj, ali je ne krivi, štaviše - priča dobija obrt u kome se Jenny izvinjava Jo i pita se kako je moguće da je ona, pametna i samostalna žena, toliko dugo ostajala slepa kod očiju. Jo joj pomaže da razume psihopatski um, nakon čega odlaze kod Stadlera u sobu da bi završila svoju priču sa njim. Kao i svaki psihopata, Paul pokušava da se umili Jenny, nakon čega je naziva ludom i potom pokuša da skoči i fizički se obračuna sa njom. U tom pokušaju se sapliće, udara glavom o naslon kreveta nakon čega završi na podu sa dijagnozom: brain dead. 
Nakon toga Jo, kao njegova još uvek zakonita žena, donosi odluku da donira njegove organe po sistemu "iz svakog zla neko dobro".


Ako nešto volim u Grey's Anatomy, to su uvodni citati. Jednom ću napisati post u kom ću izlistati najbolje, pošto gomilu njih imam pospremljenih u jednoj beležnici. Ovu epizodu otvaraju i zatvaraju biblijske reference, tj jedna od najlepših priča iz Biblije - priča o Jovu

 In the course of one day,
Job recived four messages, 
each with separate news,
that his livestock, servants and
his 10 children had all died.
He continued to be a faithful servant. 
He still praised God.  He perserved. 

Nije teško pogoditi da će centralna figura epizode biti April Kepner, s obzirom da je ona jedina u čitavoj seriji označena kao duboko verujuća, tako da se, u neku ruku, očekivalo da će njen odnos sa Hristom kad - tad biti stavljen na test. April je odrasla čvrsto verujuću u ideju da Bog ne daje više nego što običan čovek može da podnese, međutim, do kraja epizode ostaje sa pitanjem na koje tek treba da pronađe odgovor - da li Bog ponekad daje previše?



U Traumu stiže trudnica Karen koja je, kako se ispostavi, sadašnja supruga Matthew-a - momka iz Hitne pomoći kog je April ostavila u crkvi pred oltarom. Da se razumemo, ja sam od starta navijala iz sveg srca za April i Jacksona, ali sam istovremeno želela da Matthew dobije svoj završetak ili barem priliku da joj kaže sve što mu leži na duši. Matthew je bio dobar dečko, možda idealan za April, ali sam ja, kao i svako ludo žensko, navijala za Jacksona jer - ko, za ime Boga miloga, ne bi navijao za njega kad je onakav frajer? Drugi razlog je klasični kliše - autsajderka sa farme osvaja srce najpoželjnijeg frajera, takvim pričama nas zadajaju na tv-u od malena, tako da sam verovatno nesvesno prevagnula na Japril stranu. 



Uglavnom, Matthew dobija šansu da kaže April sve što želi, istovremeno govoreći da je Karen ljubav njegovog života i da u svakom zlu ima nešto dobro, pa tako njen postupak smatra blagoslovom, uprkos svom bolu koji mu je naneo. April se, očigledno iznenađena, slaže sa tim, govoreći mu da ona i Jackson imaju kćerku, ali prećutkujući gubitak prvog deteta i svoj razlaz sa Jacksonom. 

Guess it worked out perfectly for both of us, then. God used that pain and turned it into something beautiful. Guess He knew what He was doing all along, huh. 

Karen u međuvremenu rađa devojčicu, ali Grey's Anatomy ne bi bili to što jesu da u nekom trenutku ne krenu u dark & twisty pravcu - Karen umire na stolu Arizone Robins, a Matthew po drugi put u životu mora da se suoči sa gubitkom osobe koju voli. 

Drugi slučaj koji pristiže dok je April na straži je dvanaestogodišnji crni dečak sa prostrelnom ranom, koji je upucan od strane policijskog službenika dok je pokušavao da u sopstvenu kuću uđe kroz prozor jer je zaboravio ključeve. Za njega se brinu ko drugi do Bailey i Jackson, koji otkriva ružne situacije kroz koje je morao da prođe kao mlađi samo zato što je boja njegove kože crna. Scena u kojoj Jackson policajcima govori kako treba da rade svoj posao i scena u kojoj Bailey, zajedno sa Benom, govori svom sinu Tuck-u kako da se ponaša da bi preživeo su toliko moćne i mučne istovremeno, da čovek mora da se zapita u kakvom to jadnom svetu živimo kad smo spremni da, na osnovu predrasuda, povredimo, diskriminišemo i čak lišimo života drugo ljudsko biće samo zato što je drugačije od nas. 

Treći slučaj je momak koji Bibliju tumači doslovce, zbog čega je pokušao da sam sebi odseče ruku ne mogavši da se uzdrži od masturbacije, navodeći citat iz Biblije kao direktnu instrukciju od strane Boga:

 If your right hand causes you to sin, you cut it off




April Kepner ulazi u diskusiju sa njim, pokušavajući da dečaka spusti sa nivoa verskog fanatizma, govoreći mu da je Bog Bibliju napisao u metaforama, a ne kao priručnik sa instrukcijama kojih će se ljudi slepo držati i da je Božja reč nešto što treba da inspiriše ljude, a ne da ih učini robovima. Da je, na kraju krajeva, Biblija knjiga prelepih priča i pesama koja govori da se čovek, pre svega, treba služiti razumom. April uspeva da održi korak u razgovoru sa njim sve dok on ne postavi jedno pitanje, sa kojim će April, po svemu sudeći, morati tek da se izbori:

If I can't trust this,
if it's not the truth,
if the Word of God is just a bunch of stories, 
what does anything mean?

Opšti utisak: jako kvalitetna epizoda. Sarah Drew (aka April Kepner) je dobila priliku da pokaže koliko je fantastična glumica, i da budem iskrena - jedva čekam kako će se njen lik razvijati u budućnosti. Ostaje da vidimo da li smrt Metjuove supruge možda znači reunion za Metjua i Ejpril (jer kako bi drugačije ispeglali Megi i Džekson kombinaciju) ili možda možemo da očekujemo još drame u smislu da Metju okrivi Ejpril za smrt svoje supruge...Ko zna, u GA je sve moguće. 

Jedina zamerka koju imam je što smatram malo licemernim obrađivati temu rasizma u seriji u kojoj nijedan interracial par nije uspeo i kojoj se ciljano ide na spajanje po boji kože (sve romantične crno-bele odnose su ugasili: April + Jackson, Webber + Elis, Maggie + De Luca...). 
Sledeća epizoda: (Don't Fear) the Reaper  je na rasporedu 01.02.2018. 

No comments:

Post a Comment